Anastasia Grabovschi ,,Nicăieri nu-i mai bine ca acasă’’

Anastasia Grabovschi ,,Nicăieri nu-i mai bine ca acasă’’

Categoria ,,Interviu’’
Martie Graham spune că: ,,Dansul este limbajul secret al sufletului’’. Privind performanţele ei, putem spune cu siguranţă că sufletul ei are ce spune. Astăzi la noi în ospeţie este ea – frumoasa, graţioasa, sportswoman, mămica tânără şi bussines lady – Anastasia Graboschi.

Anastasia, spune-mi cum ai ajuns în lumea dansurilor?

În lumea dansurilor am ajuns precum marea majoritate a tinerilor, datorită părinţilor. Fiind micuţă de tot, părinţii m-au înscris în clubul dansurilor sportive. Ţin minte foarte bine acea zi – grupele erau supraaglomerate şi înaintea noastră s-a închis uşa cu cuvintele ,,mai departe nu va fi selectarea’’, dar pe mama mea nu au oprit-o cuvintele acestea. Ea a luat un băiat care stătea alături şi a spus ,,Cum aşa, noi avem şi partener deja’’. Desigur că în acest caz nu ne-au putut refuza, deoarece un partener în dansurile sportive este ceva foarte important. Şi aşa, datorită mamei mele eu am început a dansa.

Doar când am devenit şi eu mămică am înţeles că părinţii în mare parte doresc să-şi îndeplinească dorinţa lor cea mare a copilăriei şi pentru copilul lor sunt gata să facă tot. 

În viziunea ta, ce lucru este cel mai important în dans?
Păi dacă e să vorbim despre dansurile sportive, atunci evident că cel mai important lucru este partenerul.  În primul rând, eu numai din cauza partenerului am fost nevoită să las dansurile care îmi plăceau la nebunie. Îmi era greu să privesc turneul care încă odată era difuzat la televizor. De asemenea, cu regret mă uit la fetiţele sau colegii care din diverse motive îşi pierd partenerul sau partenera.

Dar dacă e să vorbim la general – atunci cel mai important în dans este să primeşti plăcere. Şi nu contează dacă poţi dansa frumos sau nu.

,,Dansul ca o artă’’ sau ,,Dansul ca distracţie’’ – care este diferenţa şi cum le vedeţi?
Se poate de adăugat încă un concept aşa ,,Dansul este un sport’’. Pentru profesionali, aşa termeni ca ,,Dansul ca o artă’’ , ,,Dansul ca distracţie’’ şi ,,Dansul ca sport’’  semnifică o abordare diferită pentru predare şi obiective finale diferite.
,,Dansul ca o artă’’ este o metodă unică, non-verbală de a se auto-exprima în care o mare importanţă este conţinutul emotional care este încorporat în mişcările, formele şi compoziţia. De asemenea este importantă tehnologia – nivelul de conducere şi stăpânire a anumitor paşi.

Termenul ,,dansuri sportive’’ este mai apropiat de conceptul ,,Dansul ca o artă’’ deoarece aici după părerea mea se atrage atenţie nu atât la tehnologie cât la sensul dansului, interacţiunii partenerilor, simţul muzicii şi plăcerea dansului. Chiar şi dacă persoana se ocupă pentru sine într-un grup amator, aceasta nu trebuie să acorde atenţie dansului ca unei distracţii. Dansul este o artă prin intermediul căruia voi primiţi o mare plăcere şi pozitivism.
,,Dansul ca distracţie’’ . La acest concept se referă dansurile din cluburi, nunţi, diverse evenimente unde oamenii pur şi simplu dansează şi nu atrag atenţie nimănui, nu se gândesc la mişcări, tehnică etc.
,,Dansul ca sport’’   - acest concept este puţin mai complicat. Dansurile sportive sunt acele dansuri unde se ocupă pentru participarea la diverse competiţii. O atenţie deosebită se acordă pregătirii fizice şi calităţii tehnologiei.  Profesorii dansurilor sportive nu sunt coreografi, dar antrenori. Obiectivele lecţiilor de dansuri sportive sunt nu numai o îndeplinire coregrafică frumoasă, corectă dar şi obligatoriu participarea la diverse competiţii pentru a obţine rezultate sportive înalte.

 

Vă ocupaţi şi acum cu dansurile, sau numai predaţi lecţii?
Datorită soţului meu Dumitru Grabovschi, eu nu numai predau dar şi nu încetezi să dansezi , necătând la faptul că avem o fetiţă micuţă. E bine când ai alături o persoană care îţi îndeplineşte dorinţele. El este partenerul meu atât în dansuri, cât şi în viaţă. Noi la fel lucrăm împreună şi am deschis studioul de dans pentru copii şi maturi cu denumirea ,,Exclusive’’. Păcat că nu putem acorda mult timp pentru antrenamentele noastre personale. Aceasta este foarte important pentru noi. Dar lucrul, familia ocupă atât de mult timp şi puteri, încât să ne ocupăm pentru noi nu avem deloc timp. Când nu avem antrenamente personale, am aşa impresie de parcă ceva nu e în regulă. Noi ne-am ataşat mult de ele. Uneori am impresia că dansul este ca un drog. Unui dansator în acţiune îi este mult mai uşor să transmită elevilor informaţia necesară şi să se păstreze în formă la fel este super şi folositor, aşa că dansăm până când foarte bine. De asemenea vreau să-i mulţumesc antrenorului pentru susţinere ,,Vă mulţumim pentru munca dvs’’. Într-adevăr este un lucru de nepreţuit – să predai lecţii.


Vă place lucrul în calitate de antrenor?
Sigur că îmi place. Am înţeles că acest lucru este pentru mine. Dar sinceră să fiu, niciodată num-am gândit că voi preda lecţii. Prima mea profesie nu are nici o legătură cu arta şi coregrafia. În general, lucrul în sfera dansului şi artei este foarte interesant. Concursuri, concerte, turnee, călătorii, festivale – întotdeauna este ceva nou, cunoştinţe cu noi persoane, cu îndreptări noi în dans, stiluri şi vogă. Înainte eu predam nu numai dansuri sportive, dar eram nevoită să lucrezi cu diferite stiluri de dans, deoarece la deschiderea acestui centru noi lucram împreună cu soţul şi nu aveam lucrători specializaţi. Eu consider că un dansator adevărat şi profesor e nevoie să fie versatil şi universal.
Această profesie nu este uşoară. După cum spunea profesorul nostru ,,Nivelul de măiestrie şi experienţa antrenorului creşte împreună cu elevii lui şi lucrul îndeplinit’’. El mai spunea că ,,Un dansator bun nu înseamnă că este şi un profesor bun, şi invers’’. Suntem total de acord cu aceste cuvinte. Principalul lucrul este să îţi iubeşti profesia şi să te dedici în totalitate lucrului tău iubit.

 

E posibil să înveţi orice copil să danseze?
E posibil să înveţi pe oricine chiar şi pe un ursuleţ neîndemânatic. Aproape orice părinte care sună în studioul nostru, ne adresează această întrebare. E nevoie pur şi simplu să crezi în copilul tău. Principalul să existe un anumit scop. Nu este atât de important talentul copilului, deoarece îl poţi dezvolta treptat. În general, ce este talentul? Aceasta este o predispoziţie înnăscută a omului într-o oarecare sferă, dar în dansurile sportive te poţi manisfesta aşa, încât talentul - este credinţa în sine şi capacitatea de a-ţi dezvolta abilităţile muncind din greu. Pentru a dezvolta abilităţile, vă va ajuta antrenorul. Există la fel şi lecţii individuale care în dansurile sportive sunt pur şi simplu necesare. În primul rând, este importantă dorinţa copilului fără de care antrenamentele nu vor fi efective, de asemenea este important ajutorul şi interesul părinţilor, atitudinea serioasă faţă  de dans. Lucrul părinţilor la fel este dificil. Ei trebuie să creeeze un interes, o dispoziţie serioasă faţă de antrenamente. Este o muncă grea, deoarece nici un copil nu va dori de sine stătător să lucreze asupra tehnicii, el mai bine s-ar juca în nisip. Iar când copilul deja se încadrează în dansuri, este foarte greu să îi sustragi atenţia. Unii copii vin cu o oră şi jumătate înaintea antrenamentelor şi repetă de sine stătător. Aceasta după părerea mea se numeşte profesionalism.
Dacă v-aţi înscris copilul la dansuri, atunci mergeţi până la sfârşit. Şi cândva vă vor mulţumi pentru aceasta. Un copil doar nu are scopuri, obiective şi dorinţele lor sunt cu totul diferite. Ei vor să se ocupe cu ceva mai uşor, unde nu vor întâlni dificultăţi. Aşadar – astăzi la fotbal, mâine la box. Nu numai din cele auzite pot spune că aceste persoane nu vor obţine absolut nimic.

Noi oferim -dansul mirilor, dansatori la nunti, foto video, Moldova, efecte speciale, fum greu,moderatori, muzicanti, lumina