Diana Caci (antrenorul colectivului de dansuri Exclusive din Chişinău) – dansul mirilor reprezintă un început în viaţa familială

Diana Caci (antrenorul colectivului Exclusive din Chişinău) – dansul conjugal reprezintă un început în viaţa familială


-          Cum aţi ajuns în studioul de dans Exclusive?

-          Eram încă studentă la Academia de Arte , anul 3. Am văzut un anunţ cu locuri vacante în calitate de antrenor. Am venit acolo, mi-a plăcut şi am rămas.

-          De cât timp e nevoie pentru a însuşi un dans pentru nuntă sau primul dans conjugal?

-          Aceasta este ceva individual. Este în dependenţă de pereche şi desigur de antrenor. Un rol mare joacă anume dorinţa mirilor. Unii doresc ceva mai simplu, alţii sunt gata de a învăţa chiar şi cel mai dificil nivel.

-          Ce melodii aleg de obicei tinerii ?

-          Absolut diferite! Majoritatea doresc un mix – câteva cântece împreună, atât lente cât şi energice, alţii doresc doar un dans lent sau vals, dar am avut şi o pereche care a droit anume un tango argentinian. Câţiva ani în urmă, colega mea Anastasia Grabovschi a avut o pereche – bărbatul din Moldova iar soţia din Rusia. În dansul conjugal al acestor tineri a răsunat imnul ambelor ţări. În ceea ce priveşte cântecele, deseori noi antrenorii le sugerăm melodiile deoarece noi posedăm un arsenal bogat de piese. Din acest motiv, vreau să mă adresez la tineri, să nu irosiţi timp mult pentru alegerea melodiei ci să veniţi mai rapid la noi. Dacă voi nu aveţi melodia potrivită, noi vă vom ajuta.

-          Ce dificultăţi întâlneşti în lucrul cu tinerii?

-          Perechile sunt diferite, dar noi găsim ne înţelegem cu toţi. Există perechi care la început nu au mare încredere deoarece văd antrenori tineri, dar deja pe parcursul lecţiilor ei se conving că acest antrenor într-adevăr are experienţă. Numai eu într-un sezon predau lecţii de dans la cca 100 perechi. Antrenori avem mulţi. Puteţi să vă imaginaţi câte perechi ajutăm noi să înveţe primul dans  al mirilor în Moldova.

-          De cât timp colectivul Exclusive oferă lecţii de dans (dansul mirilor)

-          De foarte mult timp – aproape 10 ani. Conducătorul nostru, dansatorul renumit Dumitru Grabovschi preda lecţii pentru nuntă încă în anii de şcoală, cca 15 ani în urmă.

-          Care sunt preţurile?

-          170 lei – ora. Dar dacă tinerii doresc un abonament, atunci 900 lei – 6 lecţii, 1200 lei – 10 lecţii. După cele observate, pentru a învăţa un dans complet, e nevoie de aproximativ 10 lecţii. Eu pot să pun o coregrafie timp de 20 minute, dar deja în ceea ce priveşte viteza de însuşire, aceasta este în dependenţă de tineri. 

Mai există dans cu balerinele, care le preferă majoritatea tinerilor. Aici se includ lecţii gratuite, repetiţii cu balerinele + prezentarea la eveniment şi încă un dans al show programului în calitate de cadou din partea colectivului nostru. De asemenea muzica este deja editată în studiou deoarece un cântec are aproximativ 5 min, dar această durată este foarte mare. Sfatul nostru este ca melodia să nu fie mai lungă de 3 minute.

-          Ce înseamnă pentru tine colectivul Exclusive?

-          Aici mi-am făcut primii paşi în coregrafie, aici am înţeles în ce constă lucrul meu, şi aici continui să-mi dezvolt talentul.

-          Dar ce ne poţi spune despre dansurile individuale?

-          Am avut foarte multe dansuri individuale. Spre exemplu, o fată a venit să înveţe dansuri orientale, un bărbat de 60 ani a învăţat dansuri populare, vals, bachata ; copii care merg la nunţile rudelor, eu îi învăţ dansul îngerilor, fluturaşilor, dansuri indiene şi multe altele. Absolut tot ce doriţi vă putem învăţa la noi, atât la antrenamente individuale cât şi în grup.

-          Ce vis ai în planul dansului?

-          Îmi doresc foarte mult ca elevii mei să obţină mari succese , şi eu cred că acest vis se va îndeplini.

-          Primiţi mulţumiri din partea tinerilor după nuntă?

-          Multe perechi care i-am învăţat eu îmi aduc video cu dansul lor de la nuntă şi cadouri. Este foarte plăcut acest gest.

-          Vă mulţumesc mult – aţi oferit o informaţie foarte utilă pentru viitorii tineri !

-          Eu vă mulţumesc!

 

Maxim Miftahov